Qurrito

Oceń ten przepis!

4/5 4 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w paski, dodajemy tabasco i paprykę słodką, mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc (ewentualnie na 2-3 godziny), aby kurczak się zamarynował.
  2. Mąkę z przyprawami mieszamy i panierujemy kurczaka w niej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  3. Na połówce placka tortilli nakładamy kurczaka, polewamy sosem barbecue i posypujemy startym serem.
  4. Przykrywamy druga połówką tortilli i na opiekaczu albo grillu opiekamy z obu stron.Gotowe przecinamy na 4 trójkąty.

Opis przepisu:

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorowymi dodatkami, pikantnymi sosami i plackami tortilli. Wszystkie te elementy łączy w sobie qurrito, inaczej quesadilla. To aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, które warto znać, nawet jeśli nie jesteśmy zbyt wprawnymi kucharzami. Nie trzeba tu wymyślnych składników ani wybitnych zdolności, by zabłysnąć przed znajomymi na niewielkim przyjęciu czy przed rodziną w sobotni wieczór. Qurrito sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i sposób na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakuje podawane natychmiast po przygotowaniu.

Wystarczy, że przyrządzisz je raz, a już na zawsze zagości w menu Twojej rodziny. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Następnie dodaj sos tabasco i słodką paprykę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Idealnie, jeśli kurczak może pozostać tam na całą noc, żeby dobrze się zamarynował. W wersji na szybko wystarczy, jeśli spędzi w lodówce około 2-3 godziny.

Mąkę połącz z solą, pieprzem, oregano i bazylią. Obtocz w niej kurczaka i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Obsmaż z obu stron. Na połówkę placka tortilli nałóż kurczaka i dodaj Sos Barbecue. Wierzch posyp startym serem. Na to nałóż drugą połówkę tortilli. Na opiekaczu lub na grillu opiecz qurrito z obu stron. Gdy będzie gotowe, przetnij je na 4 części. Możesz podać danie z pomidorowym dipem lub z lekką sałatką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • KucharkaNatasia
    Ja do swojej panierki dodawałam: majeranek, pieprz, chilli, słodką paprykę, czosnek granulowany, oregano, bazylie, suszony imbir, kminek, suszoną kolendre i sól ;) Pozdrawiam ;)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?