Zupa Ramen

Oceń ten przepis!

5/5 5 149 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 149 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do osolonej zimnej wody, ok. 2- 3 l włożyć pierś i doprowadzić do wrzenia.
  2. Gotować na małym ogniu ok 2 godziny.
  3. Cebulę przekroić na pół i opalić do zwęglenia się np. na patelni bez tłuszczu.
  4. Wrzucić ją do gotującego się wywaru razem z selerem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili i gotować 15 min.
  5. Pod koniec gotowanie wrzucić posiekaną kapustę, kiełki i łyżeczkę pieprzu ziarnistego.
  6. Dodać pokrojoną marchewkę i doprawić solą oraz sproszkowanym chili.
  7. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Pierś z kurczaka wyjąć, pokroić w poprzek na małe paski i lekko obsmażyć.
  9. Do miseczek nałożyć makaron, trochę pasków z kurczaka i zalać wywarem z warzywami.
  10. Posiekać dymkę i por i wrzucić do miseczki.

Opis przepisu:

Zupa ramen to orientalny smak Japonii podany w głębokim talerzu. Kapusta pekińska, marchew, cebula i czosnek, zanurzone w aromatycznym wywarze zaserwowanym z makaronem w postaci wstążek, to potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Dodatek orientalnych przypraw sprawi, że zupa szybko zniknie z każdego talerza. Paleta apetycznych barw – zieleni pora, pomarańczy marchewki i złota bulionu – podkręci apetyt każdego, dosłownie każdego wielbiciela płynnych posiłków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?