Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Oceń ten przepis!

4/5 4 105 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 40

4/5 4 105 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
  2. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
  3. W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.
  4. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty
  6. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.
  7. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
  8. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.

Opis przepisu:

Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne. Jestem pewna, że kto raz spróbuje je zrobić już nigdy nie sięgnie po inną recepturę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Justyna
    Ja i moja mama je robiliśmy wyszło super ale robiliśmy nie pokolei ale po mimo to było smaczna polecam??
  • Agata
    Dziś zrobiłam je pierwszy raz, ciasto łatwe lecz wyszło bardzo rzadkie. Musiałam dodać więcej mąki :) Ale przepis polecam!
  • mki
    Ja już robię po raz kolejny ciasto na rogaliki z tego przepisu. Polecam dać mleka połowę i powinno być oki :)
  • aknel
    Zgadzam się z moimi przedmówczyniami, ciasto pyszne, ale zbyt rzadkie żeby się dało wałkować. Następnym razem dam płynów o połowę mniej. Pozdrawiam !
  • Paulina
    Rogaliki pyszne bardzo puszyste... Jeśli chodzi o mąke to o wiele wiecej dodałam niz w przepisie...
  • konto usunięte
    Wyszły pyszniutkie!!!!!! Zapraszam do mnie na przepyszne rogaliczki z nutelką i dżemikiem. Paluszki lizać :):):):):)
  • Oma
    Rogale da sie zjeść ale musiałam dodać więcej mąki, bo ciasto wyszło jak ptysiowe ( bardzo żadkie ). W liście potrzebnych składników ostatnia pozycja to (1 dag) chyba chodzi o cukier do posypania ?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?