Tortilla z kurczakiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 100 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 100 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej przez ok. 10 minut.
  2. Ogórek pokrój w półplasterki, przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory podzielone na ćwiartki.
  3. Do warzyw dodaj kurczaka, wymieszaj, ewentualnie dopraw solą do smaku.
  4. Z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu przygotuj łagodny dip, dopraw go solą, papryką i szczyptą pieprzu.
  5. Każdą tortillę podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, suchej patelni, posmaruj Sosem czosnkowym WINIARY, nałóż porcję warzyw z mięsem, zwijaj podwijając dolną krawedź, aby zawartość nie wypadła.
  6. Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY lub jeśli masz ochotę na coś ostrego, to z ostrym ketchupem chili WINIARY. Zaserwuj też przygotowany wcześniej łagodny sos pomidorowy na bazie Majonezu Delikatnego WINIARY.

Opis przepisu:

Połączenie świeżych warzyw i delikatnego mięsa kurczaka zawsze jest dobrym pomysłem. Jednym z prostszych sposobów na wykorzystanie tego duetu jest tortilla z kurczakiem. Podawana na ciepło lub na zimno. Idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Może też z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole.

Wystarczy kilka podstawowych składników – niektóre z nich pewnie znajdziesz w swojej lodówce! Potrzebne będą: grillowany kurczak, sałata, kukurydza w puszce, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek. Oczywiście nie obędzie się bez placków tortilli i sosów. Sprawdzi się Sos ostry chili WINIARY i łagodny sos pomidorowo-paprykowy z Majonezem Delikatnym WINIARY.

Przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny. Pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka grilluj na patelni przez około 10 minut. Następnie do miski wrzuć ogórka pokrojonego w półplasterki, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki i kukurydzę z puszki. Na końcu przełóż do warzyw zgrillowanego kurczaka. Wymieszaj i posól.

Przygotuj dip z Majonezu Delikatnego WINIARY i łyżki koncentratu pomidorowego, dodaj sól, pierz i paprykę. Placki tortilli podgrzej przez kilka sekund na rozgrzanej, ale suchej patelni, a później posmaruj Sosem Ziołowym WINIARY. Nałóż porcję warzyw z mięsem i zawijaj, podwijając dolną krawędź, by stworzyć kieszonkę. Podawaj z Sosem Ziołowym WINIARY lub ketchupem chili WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?