Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pierzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  2. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 st C około 45 minut.
  3. Bataty obierz i pokrój na kształt frytek, przełóż do miski, oprósz solą, dodaj dwie łyżki oliwy, świeży rozmaryn, dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st C, pod koniec włącz funkcję grilla.
  5. W tym czasie obierz buraki, pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, posmaruj oliwą z oliwek i posyp prażonym ziarnem słonecznika, dodaj rukolę.
  6. Mocno rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej steki i grilluj z obu stron po 5 minut pod przykryciem.
  7. Steki podawaj z carpaccio z buraczków, batatami i Sosem chili.

Opis przepisu:

Eleganckie danie ze zwykłych i niezwykłych składników: grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami pieczonymi z rozmarynem. Aby sprawnie je przygotować potrzebna jest właściwa organizacja pracy. Najpierw pieczemy buraki (45 min) i w tym czasie przygotowujemy bataty i wołowinę. Gdy buraki są miękkie, do gorącego piekarnika wstawiamy bataty (na 20 min.). Akurat wystarczy czasu, by ostudzić i pokroić buraki oraz usmażyć stek. Gorące porcje mięsa podajemy z Sosem chili WINIARY, batatowymi frytkami oraz carpaccio z buraczków. Dekorujemy gałązką rozmarynu.

Spróbuj także z sosem pomarańczowym z pieprzem cayenne i rozmarynem na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?