Chrupiące przystawki z grilla

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój w cienkie plastry, bakłażana podobnie, posyp go solą i odstaw na 15 minut, po tym czasie opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Ziemniaki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
  3. Warzywa przełóż do miski, polej olejem, posyp pieprzem, solą i przyprawą JARZYNKA.
  4. Jogurt dokładnie wymieszaj z Majonezem, dodaj szczypiorek i koperek, dopraw do smaku pieprzem i solą.
  5. Warzywa grilluj na tacce aluminiowej 10 minut, dołóż plasterki boczku ponabijane na patyki do szaszłyków, grilluj kolejne 5 minut.
  6. Przystawki podawaj z łagodnym dipem ziołowym i ostrym Sosem chili.

Opis przepisu:

Na towarzyskie spotkanie w plenerze świetne będą chrupiące przystawki z grilla. Do krojenia warzyw w cieniutkie plasterki przyda się każda para rąk i trochę wprawy: do cukinii i bakłażana można wykorzystać obierak do warzyw, natomiast ziemniaki łatwo zetrzemy na zgrabne plasterki na tarce do plasterkowania. Przygotowane warzywa mieszamy z olejem (lub oliwą z oliwek), doprawiamy przyprawą Jarzynka WINIARY i grillujemy na tacce. Pod koniec dodajemy plasterki boczku i podajemy z chrupiącą bagietką oraz paletą sosów do wyboru. Każdy może sprawdzić sam, czy chrupiące przystawki z grilla najlepiej smakują mu z Sosem chili WINIARY, z majonezowym dipem z siekaną zieleniną, czy też Sosem salsa lub Sosem włoskim WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?