Rolada wiśniowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 16

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

masa:

Przygotowanie:

  1. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, dodaj do nich cukier i żółtka.
  2. Połącz delikatnie masę jajeczną z mąką i Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.
  5. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
  6. Zsuń ciasto z blachy razem z papierem. Zwiń je w roladę i ostudź.
  7. Rozpuść Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY w szklance gorącej wody. Ostudź ją.
  8. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj do niej gęstniejącą galaretkę i wiśnie.
  9. Delikatnie rozwiń roladę i zdejmując papier z ciasta, posmaruj je masą. Powtórnie zawiń roladę. Pozostaw do zastygnięcia.
  10. Podawaj roladę udekorowaną bitą śmietaną i wiśniami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?