Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 8

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz:

ciasto:

skrzeczki:

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni.
  3. Cebule oczyść, posiekaj, dodaj do boczku, zeszklij.
  4. Jajka pokrój w kostkę. Połącz składniki farszu, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  5. Z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieć ciasto.
  6. Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie szklanką wytnij krążki.
  7. Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  8. Gotuj 5 minut w posolonym wrzątku.
  9. Pierogi podawaj polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
  10. Skrzeczki: Boczek pokrój w słupki, wysmaż na suchej patelni, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyśmienite pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej (hreczki) i jajka na twardo, z dodatkiem smażonego wędzonego boczku z cebulą (do smaku - pieprz i uniwersalne Ziarenka). Dzyndzałki tradycyjnie podaje się z gęstą śmietaną oraz... skrzeczkami, czyli chrupkimi skwarkami z boczku, z majerankiem i czosnkiem. To wyjątkowo pyszne danie kuchni warmińsko-mazurskiej ma szansę podbić polskie stoły, bo kto raz spróbuje - będzie chciał jeszcze!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?