Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Oceń ten przepis!

5/5 5 31 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 31 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W drugiej miseczce połącz mokre składniki (majonez, mleko, jajko), mieszamy,
  3. Połącz i delitatnie wymieszaj składniki suche i mokre.
  4. Kostki sera feta przekrój na pół, pomidory odsącz z zalewy, również pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Oliwki pokrój w plasterki.
  6. Wszystkie dodatki wymieszaj z bazylią i dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając.
  7. Przełóż ciasto do silikonowych foremek do muffinek wyłożonych papilotkami lub teflonowej formy do muffinek, do około 3/4 wysokości.
  8. Piecz ok. 20-30 minut w 180 st. C.

Opis przepisu:

Wytrawne muffiny majonezowe z oliwkami, serem feta i suszonymi pomidorami to prosta i efektowna przekąska na ciepło i na zimno. Ciasto na muffiny z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami jest bardzo proste do zrobienia – mieszasz je krótko, mogą w nim pozostać grudki, a wtedy będą idealnie wyrastać! Gotowe muffinki z serem feta, oliwkami i pomidorkami można udekorować gałązkami świeżego tymianku i podać np. z filiżanką ulubionego bulionu, rosołu lub Barszczu czerwonego WINIARY. Są znakomite też do zwykłej herbaty!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?