Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

5/5 5 35 5 1
5/5 5 35 5 1
  • Przygotowanie: 2 godz. 22 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Farsz

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.
  3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  4. Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
  5. Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
  6. Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.
  7. Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
  8. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
  9. Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
  10. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  11. Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
  12. Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
  13. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Opis przepisu:

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?