1

2

Przepisy

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

4/5 4 33 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 70 minut

porcje: 10 porcji

479 calories kalorie: 479 kcal / porcja

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym.
  3. Następnie ostudź go i obierz.
  4. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  5. Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
  6. Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
  7. Dodaj jajka, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i gałką.
  8. Przełóż do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.
  9. Piecz 50 minut w temp. 180°C. Ostudź.
  10. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
  11. Wstaw do lodówki na 1 godz.
  12. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
  13. Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
  14. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: