1

2

Przepisy

Pasztet jarski

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 15 minut

porcje: 10 porcji

62 calories kalorie: 62 kcal / porcja

Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu wygląda jak kolorowy obrazek. Czerwona marchewka, zielony groszek i fasolka szparagowa oraz różyczki kalafiora, zapiekane w śmietanowo-mlecznej polewie doprawionej przyprawą ZIAREKA SMAKU uniwersalne WINIARY tworzą barwną, apetyczną kompozycję. Warzywa zyskują doskonały smak dzięki temu, że podgotowujemy je najpierw w aromatycznym Bulionie warzywnym WINIARY. Podajemy na zimno, z chrupiącą bagietką oraz Sosem włoskim WINIARY lub keczupem. Plastry pasztetu możemy dekoracyjnie ułożyć na liściach sałaty i przybrać gałązkami natki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchew oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Kalafior podziel na różyczki, a fasolkę potnij na kawałki.
  3. W jednej szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową.
  4. Warzywa gotuj w bulionie przez 10-15 minut.
  5. Ugotowane przełóż do formy do zapiekania wyłożonej folią aluminiową.
  6. Wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną, ZIARENKA SMAKU i dopraw wszystko pieprzem.
  7. Taką mieszaniną zalej warzywa.
  8. Formę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  9. Piecz przez 40 minut.
  10. Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ElwaK
    zrobiłam kiedyś ten pasztet na imprezę, na której gościłam kilku wegetarian, byli zachwyceni :)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: