Tarta ze szpinakiem i łososiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 15 min.

  • Porcje 6

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę lub blat. Zrobić w mące wgłębienie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i dodać pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło oraz mleko. Wyrobić szybko ciasto, zagarniając mąkę i rozgniatając masło z mąką między palcami. Uformować kulę. Wstawić do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i przenieść je delikatnie do formy. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i przykryć dokładnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć pokrywę z folii i piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
  3. Upieczony spód wyjąć, schłodzić i w między czasie przygotować nadzienie. Szpinak umyć, osuszyć i podgrzewać na rozgrzanej patelni aż zwiędnie. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Odsączyć z ewentualnej wody.
  4. Ser camembert pokroić w cienkie plastry.
  5. Łososia porwać na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  6. Przygotować sos - roztrzepać jajka (2 duże sztuki) razem ze śmietanką.
  7. Rozłożyć składniki na cieście i zalać przygotowanym sosem.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 40 minut aż do zrumienienia.
  9. Podawać ozdobione listkami rukoli.

Opis przepisu:

Przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu na każdej imprezie. Gdy mam ochotę na odmianę w kuchni, przygotowuję tę niezwykłą kruchą ucztę na słono. Odważ się wprowadzać zmiany do przepisu (chociażby zastępując ser camembert - serem pleśniowym typu lazur) i, podobnie jak ja, zakochaj się w tartach i milionie możliwości ich przygotowania. Tarty podawaj ze świeżymi sałatami, np. z rukoli i brzoskwiń.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?