Kurczak w sosie imbirowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 2

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę dokładnie umyć, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć bardzo drobno na tarce (ewentualnie można dodać mielony).
  2. Pomarańczę i imbir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, cukrem i kurkumą oraz octem. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, wymieszać.
  3. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z błon. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Kurczaka marynować przynajmniej przez 0,5 godziny w lodówce.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, co jakiś czas odwracając i polewając go marynatą.
  6. Podawać z makaronem sojowym i sałatką. Można udekorować listkami tymianku.

Opis przepisu:

Kurczak często gości na moim stole. Z tego względu lubię z nim eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przepis na kurczaka w sosie imbirowym, to oryginalne podejście do kuchni orientalnej. Podany z makaronem ryżowym oraz sałatką z białej kapusty stanie się hitem w Twoim domu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?