Sałatka z kukurydzą

Oceń ten przepis!

5/5 5 101 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 24 min.

  • Porcje 4

5/5 5 101 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Szynkę, cebulę i paprykę pokrój w paseczki.
  3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z Majonezem. Dopraw do smaku solą i cukrem.
  5. Podawaj jako przystawkę.

Opis przepisu:

Szybkie i zdrowe drugie śniadanie do pracy albo dodatek do mięs. Niezbędny element każdego kameralnego przyjęcia w gronie rodziny i hit świątecznych stołów. Trudno znaleźć kogoś, kto nie polubiłby sałatki z kukurydzą. Bo też czego tu nie lubić? Słodka kukurydza, szynka, żółty ser, lekko pikantna czerwona papryka z dodatkiem cebuli – oto proste danie, ale też znakomity sposób na podanie witamin w atrakcyjnej formie.

Przygotowanie tej sałatki nie zajmie więcej niż kwadrans. Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, natomiast szynkę, paprykę i cebulę pokrój w paski. Ser najlepiej zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z 5 łyżkami Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Pamiętaj o tym, by całość doprawić solą i cukrem według własnego uznania. Szynkę konserwową możesz zastąpić dowolną inną, jaką akurat masz w lodówce. To świetny patent na niemarnowanie jedzenia.

Sałatka z kukurydzą to kolejny łatwy sposób na urozmaicenie jadłospisu. Wiosenne kolory i delikatna słodycz kukurydzy na pewno zachęcą dzieci, a i dorośli nie pogardzą barwnym dodatkiem na talerzu. Może ona wzbogacić wielkanocne menu jako dodatek do pieczeni, przystawka albo samodzielna przekąska. Po ten przepis warto sięgać także przy okazji rodzinnych obiadów czy większych przyjęć. Niezależnie od okoliczności, ta sałatka zrobi furorę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?