Chili con carne z ciecierzycą

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 20 min.

  • Porcje 6

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć na całą noc.
  2. Ciecierzycę wypłukać i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i goździków. Pod koniec gotowania posolić. Ugotować na półtwardo.
  3. Na głebokiej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Następnie wcisnąć obrane ząbki czosnku. Dodać po ok. pół łyżeczki oregano, kminu rzymskiego i szczyptę ostrej papryki. Całość delikatnie przyrumienić.
  4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Dusić przez ok. 10 minut. Natępnie Pomysł Winiary wymieszać z pomidorami w puszce i sosem oraz 500ml wody i wlać na patelnię. Na koniec dodać fasolkę, opcjonalnie kukurydzę, ciecierzycę i dusić przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać z makaronem farfalle.

Opis przepisu:

Przygotuj bardzo łatwe Chili con carne z ciecierzycą. Jest to danie, którego podstawę tworzą warzywa, dzięki czemu polecany również dla wegetarian. Danie podane z makaronem farfalle będzie niezwykle pożywnym pomysłem na obiad. Spróbuj koniecznie Chili con carne z ciecierzycą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?