1

2

Przepisy

Piernik z bakaliami

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 225 kcal / porcja

Czy wiesz, że prawdziwy piernik musi dojrzewać nawet kilka tygodni? Ale spokojnie, nasz przepis powstał z myślą o ludziach, którzy od razu sięgają po to, czego potrzebują! Jeśli więc naszła Cię ochota na domowe ciasto, przygotuj składniki i zakasaj rękawy – słodki finał już za godzinę!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z trzech łyżek cukru zrób ciemny karmel, dodaj 1/4 szkl. wody, margarynę, miód i przyprawę do piernika.
  2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z mąką.
  3. Wymieszaj i połącz z karmelem.
  4. Sodę wymieszaj ze śmietaną, jak zacznie się pienić - dodaj do ciasta.
  5. Na koniec dodaj pianę z białek i bakalie, delikatnie wymieszaj (nie miksuj).
  6. Piecz 40 minut: 20 minut w temp. 160°C i kolejne 20 w temp. 180°C.
  7. Piernik podawaj posmarowany rozpuszczoną czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Wine472d0a5
    Sama zwykle jako jedno z ostatnich bożonarodzeniowych dań przygotowuję keks z bakaliami, natomiast spróbuję i tego przepisu na piernik z bakaliami. Ciekawe jak się sprawdzi taka ilość słodyczy jako danie na Święta :) Już czuję przejedzenie.
  • gotowanie1
    smak piernika jest niepowtarzalny.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: