Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Piernik z bakaliami

  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 40 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 225 kcal / 1 porcję

Czy wiesz, że prawdziwy piernik musi dojrzewać nawet kilka tygodni? Ale spokojnie, nasz przepis powstał z myślą o ludziach, którzy od razu sięgają po to, czego potrzebują! Jeśli więc naszła Cię ochota na domowe ciasto, przygotuj składniki i zakasaj rękawy – słodki finał już za godzinę!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Z trzech łyżek cukru zrób ciemny karmel, dodaj 1/4 szkl. wody, margarynę, miód i przyprawę do piernika.
  2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z mąką.
  3. Wymieszaj i połącz z karmelem.
  4. Sodę wymieszaj ze śmietaną, jak zacznie się pienić - dodaj do ciasta.
  5. Na koniec dodaj pianę z białek i bakalie, delikatnie wymieszaj (nie miksuj).
  6. Piecz 40 minut: 20 minut w temp. 160°C i kolejne 20 w temp. 180°C.
  7. Piernik podawaj posmarowany rozpuszczoną czekoladą.
Kalorie: 225 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • czekolada gorzka (1 opakowanie)
  • cukier (1 szklanka)
  • margaryna (250 g)
  • miód sztuczny (0,5 słoika)
  • przyprawa do piernika (1 opakowanie)
  • jajko (4 sztuki)
  • mąka (3 szklanki)
  • soda oczyszczona (2 łyżeczki)
  • śmietana kwaśna 18% (1 szklanka)
  • bakalie (orzechy, rodzynki) (1 szklanka)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 1 grudnia 2013
    Wine472d0a5

    Sama zwykle jako jedno z ostatnich bożonarodzeniowych dań przygotowuję keks z bakaliami, natomiast spróbuję i tego przepisu na piernik z bakaliami. Ciekawe jak się sprawdzi taka ilość słodyczy jako danie na Święta :) Już czuję przejedzenie.

    +0
  • 6 listopada 2013
    gotowanie1

    smak piernika jest niepowtarzalny.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Piernik z bakaliami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Piernik z bakaliami

Wydrukuj przepis

Piernik z bakaliami

Zgłoś przepis do moderacji