Bakłażan pieczony z serem

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 2

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni na 2 łyzkach oliwy do zeszklenia.
  2. Pieczarki wrzuś do zeszklonej cebulki i przysmaż, aż wyparuje woda.
  3. Pomidory posiekaj i dodaj do nich natkę pietruszki.
  4. Przysmażone pieczarki z cebulą wymieszaj z pomidorami i natką. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  6. Bakłażan przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ i natłuść go oliwą. Potem oprósz lekko solą.
  7. Tak przygotowanego bakłażana piecz 10 min.
  8. Po 10 min wyjmij warzywo i włóż do środka farsz.
  9. Następnie przykryj serem i włóż do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatzyki.

Opis przepisu:

Pyszny bakłażan zapiekany z serem i nietypowym farszem z suszonych pomidorów i pieczarek na pewno zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Bakłażan, który kryje w swoim wnętrzu aromatyczny farsz z suszonych pomidorów i pieczarek jest potrawą, która przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi wyszukanych smaków. Połączenie aromatycznych warzyw z przyjemnie ciągnącym się przypieczonym serem to prawdziwa uczta. Feeria barw skryta pod bladożółtym serem rozbudzi wyobraźnię i podsyci apetyt każdego z Twoich gości.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?