Pesto z czosnku niedźwiedziego

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 12 min.

  • Porcje 5

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
  2. Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.
  3. Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Całość dopraw solą.
  5. Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.

Opis przepisu:

Jesteś fanką włoskiej kuchni? Koniecznie wypróbuj domowej roboty pesto z czosnku niedźwiedziego. Tę apetycznie zieloną pastę możesz w każdej chwili wykorzystać jako sos do makaronu lub jako dodatek do grzanek. W połączeniu z łyżeczką majonezu lub bardziej dietetycznego jogurtu, w kilka sekund może przeobrazić się w dip, który śmiało podawaj swoim gościom podczas spotkania przy grillu.

Kremowa konsystencja idealnie łączy makaron i podkreśla smak mięs. Jego wielofunkcyjność czyni pesto niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, dlatego warto przygotować go więcej i zawsze mieć pod ręką.

Ten sos to zdrowy i pyszny dodatek do makaronu, ale wymieszany z jogurtem może stanowić doskonały dip do dań z grilla. Można nim też posmarować kanapkę - warto więc zrobić go więcej, nie tylko 5 słoiczków :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?