Hummus idealny

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 13 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zalej ciecierzycę wodą i namocz przez co najmniej 12 godzin.
  2. W tej samej wodzie (dodaj do niej tylko troszkę soli) ugotuj ciecierzycę do miękkości. Potrwa to ok. 1h. Nie wylewej wody po ugotowaniu.
  3. Odcedź ciecierzycę, nie wylewając wody z gotowania, i zmiksuj blenderem. Dodaj sezam, czosnek, sok z połowy limonki i oliwę. Miksuj do gładkiej masy.
  4. Dopraw do smaku.
  5. Jeśli hummus jest za suchy, dodaj wody z gotowania.
  6. Podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. Pamiętaj o świeżym pieczywie.

Opis przepisu:

Hummus idealny - z samych naturalnych składników, pełny wartości odżywczych, a do tego pyszny. Jest idealny, kremowy i gęsty. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie hummus od jakiegoś czasu cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jest szczególnie uwielbiany przez zwolenników zdrowej żywności - pełny wartości odżywczych dobrze komponuje się z tradycyjnymi potrawami. Hummus sprawdza się także w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do kanapek, a jego kremowa konsystencja potrafi rozpieścić podniebienie najbardziej wybrednego zwolennika dobrej kuchni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?