Gulasz z dziczyzny z warzywami

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
  2. Pora oczyść, umyj i pokrój w krążki. Marchewki oczyść, umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Selera oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  3. Rozgrzej w brytfannie oliwę z oliwek. Podsmaż mięso gulaszowe z dziczyzny przez około 10 minut. Po 8 minutach dodaj warzywa i podsmaż.
  4. POMYSŁ NA... rozprowadź w 500 ml wody i czerwonym winie, doprowadź do wrzenia i wlej do mięsa z warzywami.
  5. Umyj pomarańczę gorącą wodą i cienko odetnij nożem połowę skórki. Umyj tymianek i rozmaryn. Razem ze skórką pomarańczy dodaj do gulaszu. Piecz pod przykryciem w piekarniku przez około 1 godzinę - 200°C (termoobieg 170°C).
  6. Przed podaniem usuń gałązki ziół i skórkę pomarańczy. Podawaj z knedlami.

Opis przepisu:

Wyborny gulasz z dziczyzny z warzywami ma wyjątkowy smak i aromat dzięki temu, że dodajemy do niego WINIARY POMYSŁ NA... gulasz i czerwone wino, a potem zapiekamy z porem, marchewką, selerem naciowym i czerwoną cebulą. Dla aromatu dodamy gałązkę zielonego tymianku oraz skórkę ze świeżej pomarańczy. Gotowy gulasz podajemy z knedlami ziemniaczanymi lub grubą kaszą – jaglaną albo gryczaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?