Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 2

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sos salsa: wlej do garnka 300 ml wody. Rozrób WINIARY POMYSŁ NA … spaghetti napoli, doprowadź do wrzenia i ostudź.
  2. By przygotować marynatę, umyj limonkę wrzącą wodą, obierz ze skórki, wyciśnij i odstaw sok. Ząbek czosnku obierz i wyciśnij. Dodaj czosnek ze skórkami z limetki, olej, kminek oraz sól i pieprz.
  3. Tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj marynatą i marynuj przez około 10 minut.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Awocado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój go w kostkę.
  5. Natychmiast skrop 1 łyżką soku z limonki, aby nie zbrązowiał. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
  6. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
  7. Rozgrzej przykrywaną patelnię. Wyjmij filety z tuńczyka z marynaty i smaż z obu stron. Podawaj tuńczyka z sosem salsa awocado-pomidorowym.
  8. Podawaj z bagietką.

Opis przepisu:

Rybka< dla smakoszy: wyborny filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów. Porcje ryby przed smażeniem wkładamy na krótko do limetkowej marynaty z nutą czosnku i kminku, a oryginalny sos przyrządzamy z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli z dodatkiem cebuli, awokado oraz pomidora (aby dodatkowo zabezpieczyć pokrojony miąższ awokado przed ciemnieniem, można włożyć do niego pestkę i wyjąć ją tuż przed dodaniem owocu do potrawy). Zwolennicy ostrych smaków mogą doprawić sos salsa papryczką chili. Danie podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą do pochrupania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?