Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 3

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Kapustę kiszoną odsącz.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostki ok. 2x2 cm.
  3. W garnku żaroodpornym rozgrzej olej. Podsmaż na tym mięso, cebulę i boczek w kostkach. Dodaj kapustę kiszoną i kostki ziemniaków, podsmaż.
  4. Dolej 300 ml wody i wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut.
  5. Z pieczywa tostowego usuń skórkę, pieczywo pokrój w kostkę. Kostką i serem posyp potrawę i zapiekaj w piekarniku przez około 10 minut ( termoobieg 170°C).

Opis przepisu:

Pożywne, rozgrzewające danie obiadowe, garnuszek kapusty kiszonej na ostro, przyrządzamy w żaroodpornym garnku z metalowymi uchwytami, który można wstawić do piekarnika. Wrzucamy do niego kawałki podsmażonej wieprzowiny, boczku i cebuli, kiszoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a potem wszystko razem dusimy z dodatkiem WINIARY POMYSŁ NA... Gulasz. Na koniec zapiekamy krótko w piekarniku, z posypką z kawałków tostowego pieczywa i tartego żółtego sera, dzięki czemu nasza potrawa zyska oryginalną „skórkę”. Przed podaniem można udekorować gałązką natki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?