Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 44 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 2

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  3. Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.
  5. Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.
  6. Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.
  7. Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
  8. Podawaj z sałatą liściastą.

Opis przepisu:

Coś dla miłośników greckich klimatów: pyszna zapiekanka „moussaka” z ziemniakami, plastrami smażonego bakłażana i mielonym mięsem, które przyrządzamy z dodatkiem pomidorowego sosu WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti Napoli.

Wszystkie składniki układamy warstwami, polewając je sosem i przykrywamy plastrami dojrzałego pomidora. Polewamy śmietanką, oprószamy tartym żółtym serem i zapiekamy około pół godziny. Podajemy gorącą, prosto z pieca, z kubkiem greckiego jogurtu z solą i śmietanką oraz miską słodkiej sałaty do pochrupania. Pyszności!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?