składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.
- Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.
- Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.
- Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.
- Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
- Podawaj z sałatą liściastą.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Coś dla miłośników greckich klimatów: pyszna zapiekanka „moussaka” z ziemniakami, plastrami smażonego bakłażana i mielonym mięsem, które przyrządzamy z dodatkiem pomidorowego sosu WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti Napoli.
Wszystkie składniki układamy warstwami, polewając je sosem i przykrywamy plastrami dojrzałego pomidora. Polewamy śmietanką, oprószamy tartym żółtym serem i zapiekamy około pół godziny. Podajemy gorącą, prosto z pieca, z kubkiem greckiego jogurtu z solą i śmietanką oraz miską słodkiej sałaty do pochrupania. Pyszności!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?