Kluski francuskie z sosem mięsnym

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Kluski

Sos mięsny

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.
  2. Formuj małe kluseczki łyżką.
  3. Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.
  4. Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.
  5. Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.
  6. Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  7. Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.
  8. Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.

Opis przepisu:


Delikatne francuskie kluseczki z jasnym Sosem pieczeniowym, kawałkami wieprzowej polędwiczki oraz podsmażanym boczkiem. Rozpływają się w ustach, a jednocześnie są też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Nasze kluski francuskie z sosem mięsnym to wyborny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Spróbuj również przepisu na wyborny gulasz wieprzowy z kluskami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?