Faszerowane filety z piersi kurczaka z woreczka do pieczenia

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 43 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet z piersi kurczaka umyj i oklep do sucha papierowym ręcznikiem. Nożem wytnij wzdłuż kieszonki i każdą nafaszeruj łyżeczką serka paprykowego.
  2. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe części i pokrój w kostkę. Dymkę oczyść, umyj i pokrój na plasterki.
  3. Z górnej części opakowania POMYSŁ NA…, wyjmij woreczek, rozłóż i włóż do niego warzywa i mięso, posyp przyprawą z dolnej części opakowania. Woreczek zapnij zapinką.
  4. Rozprowadź mieszankę przypraw, delikatnie potrząsając woreczkiem.
  5. Do zimnej formy do zapiekanek wkładaj w ten sposób, aby klips był z boku, a mięso leżało na warzywach.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C). Piecz przez około 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku, na dolnej półce.
  7. Po zakończeniu pieczenia woreczek ostrożnie otwórz za pomocą noża i rękawiczek kucharskich, a gorąca para ucieknie.
  8. Podawaj z ryżem i marchewką z groszkiem.

Opis przepisu:

Danie z niespodzianką, czyli faszerowane filety z piersi kurczaka z woreczka do pieczenia. Filety nadziewamy paprykowym twarożkiem (może być naturalny, doprawiony sproszkowaną papryką) i pieczemy w praktycznym woreczku z dodatkiem kolorowej papryki, dymki oraz kompozycji przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami. Gotowe filety (można posypać je orzeszkami pinii) podajemy z ryżem i zieloną lub lodową sałatą ze śmietaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?