1

2

Przepisy

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 55 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 4 porcje

362 calories kalorie: 362 kcal / porcja

Słodkie, dorodne, kolorowe papryki aż się proszą, by nadziać je czymś smacznym i wrzucić do piekarnika. My proponujemy do nich farsz z mielonego mięsa, cebuli i ryżu z siekaną natką pietruszki. (Kto lubi, może podsmażyć krótko mięso z cebulą przed dodaniem do farszu). Wypełnione nadzieniem papryki zapiekamy w pysznym pomidorowym sosie WINIARY POMYSŁ NA... spaghettti napoli. Podajemy na gorący obiad z miską zielonej sałaty ze śmietaną lub winegretem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C ( 145°C termoobieg).
  2. Zagotuj 150 ml wody z solą. Dodaj ryż i na około 20 minut zostaw do napęcznienia.
  3. Umyj papryki, odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i białe części. Obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Umyj pietruszkę, listki oderwij od łodyżek i drobno posiekaj.
  4. Mięso mielone wymieszaj z ryżem, pietruszką, jajkiem i cebulą. Napełnij papryki farszem.
  5. Wlej do garnka 400 ml wody i wsyp POMYSŁ NA... Mieszając doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj dalej przez 1 minutę. Od czasu do czasu zamieszaj.
  6. Sos wylej do formy do zapiekanek i wyłóż na to faszerowane papryki. Zapiekaj w piekarniku przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia nakryj folią aluminiową.
  7. Podawaj z pieczywem lub makaronem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: