Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 33 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 2

5/5 5 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Bułeczkę ciabatta zmiel drobno mikserem. Zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, listkami bazylii i masłem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Otrzymaną masą polej fileta z dorsza.
  4. Do garnka nalej 200 ml zimnej wody. POMYSŁ NA.. rozrób trzepaczką do piany i doprowadź do wrzenia. Gotuj około minuty na małym ogniu.
  5. Wymieszaj ze śmietaną. Oliwki drobno posiekaj i dodaj do sosu. Sos wlej do małej (ok. 20x25 cm) formy do zapiekanek i włóż do tego filet z dorsza.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C). Piecz w piekarniku ok 20-25 minut.
  7. Do potrawy pasuje makaron gnocchi lub ziemniaki.

Opis przepisu:

Coś dla miłośników ryb z piekarnika: zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym. Zapiekamy je w aromatycznej „panierce” z mielonej ciabatty i masła z  sokiem z cytryny i siekaną świeżą bazylią, pod pysznym sosem WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli z dodatkiem kremowej śmietanki i czarnych oliwek, które nadają potrawie lekko słonawy akcent. Gotową rybę podajemy z kluseczkami gnocchi lub ziemniakami z wody. Danie dekorujemy koktajlowymi pomidorkami lub ćwiartkami limetki oraz listkami świeżej bazylii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?