1

2

Przepisy

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 3 porcje

376 calories kalorie: 376 kcal / porcja

Wystarczy zapał do pieczenia, szczypta kulinarnej fantazji, trochę letnich warzyw, WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti po Bolońsku oraz mięso mielone, by zrobić pyszną zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Na plastry bakłażana wylewamy „pomysłowy“ sos boloński z cynamonem i mięsem. Następnie na bakłażana wykładamy plastry dojrzałych pomidorów oraz posypkę z tartej bułki i parmezanu. Zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego pieczemy do momentu, w którym posypka stanie się złocista.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
  2. Umyj pomidory, usunąć gniazda nasienne i pokrój na plastry. Bakłażana wymyj, również pokrój w plastry i ułóż w nasmarowanej oliwą z oliwek formie do zapiekanek. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku.
  3. Na patelni podgrzej olej i smaż na nim mieloną wołowinę.
  4. Wlej 200 ml wody, rozrób POMYSŁ NA..., zagotuj, po czym gotuj jeszcze przez 1 minutę.
  5. Dopraw do smaku cynamonem i polej tym bakłażana. Ułóż na to pokrojone pomidory. Oprósz zapiekankę tartą bułką i parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: