Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 3

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
  2. Umyj pomidory, usunąć gniazda nasienne i pokrój na plastry.
  3. Bakłażana wymyj, również pokrój w plastry i ułóż w nasmarowanej oliwą z oliwek formie do zapiekanek. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku.
  4. Na patelni podgrzej olej i smaż na nim mieloną wołowinę.
  5. Wlej 200 ml wody, rozrób POMYSŁ NA..., zagotuj, po czym gotuj jeszcze przez 1 minutę.
  6. Dopraw do smaku cynamonem i polej tym bakłażana. Ułóż na to pokrojone pomidory. Oprósz zapiekankę tartą bułką i parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.

Opis przepisu:

Wystarczy zapał do pieczenia, szczypta kulinarnej fantazji, trochę letnich warzyw, WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti po Bolońsku oraz mięso mielone, by zrobić pyszną zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Na plastry bakłażana wylewamy „pomysłowy“ sos boloński z cynamonem i mięsem. Następnie na bakłażana wykładamy plastry dojrzałych pomidorów oraz posypkę z tartej bułki i parmezanu. Zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego pieczemy do momentu, w którym posypka stanie się złocista.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?