składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
- Umyj pomidory, usunąć gniazda nasienne i pokrój na plastry.
- Bakłażana wymyj, również pokrój w plastry i ułóż w nasmarowanej oliwą z oliwek formie do zapiekanek. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku.
- Na patelni podgrzej olej i smaż na nim mieloną wołowinę.
- Wlej 200 ml wody, rozrób POMYSŁ NA..., zagotuj, po czym gotuj jeszcze przez 1 minutę.
- Dopraw do smaku cynamonem i polej tym bakłażana. Ułóż na to pokrojone pomidory. Oprósz zapiekankę tartą bułką i parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYWystarczy zapał do pieczenia, szczypta kulinarnej fantazji, trochę letnich warzyw, WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti po Bolońsku oraz mięso mielone, by zrobić pyszną zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Na plastry bakłażana wylewamy „pomysłowy“ sos boloński z cynamonem i mięsem. Następnie na bakłażana wykładamy plastry dojrzałych pomidorów oraz posypkę z tartej bułki i parmezanu. Zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego pieczemy do momentu, w którym posypka stanie się złocista.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?