Kompot z rabarbaru

Oceń ten przepis!

5/5 5 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Porcje 2

5/5 5 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
  2. Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.
  3. Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.
  4. Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
  5. Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.

Opis przepisu:

Nie trzeba wiele, by w kilka chwil przywołać smaki dzieciństwa i przywrócić wspomnienia wakacji spędzanych u dziadków na wsi. Apetyczny kompot z rabarbaru to połączenie pięknego bladoróżowego koloru z delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Ugasi pragnienie w letnie dni, ale też doskonale skomponuje się z domowym posiłkiem o każdej porze roku. Choć to tradycyjna propozycja, kilka drobiazgów takich jak listek mięty czy podanie w wysokich szklankach lub kieliszkach, uczyni z tego napoju elegancki koktajl na przyjęcie w ogrodzie w gronie bliskich.

Skorzystaj z darów lata i przygotuj własny kompot z rabarbaru! Wystarczy pół godziny i kilka prostych składników, takich jak cytryna i cukier. Na początek zagotuj 250 ml wody z cukrem. Gotuj, aż do rozpuszczenia cukru. Umyty rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, ale nie obieraj łodyg! Wrzuć rabarbar do wody i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie odstaw do ostudzenia, później przecedź i dodaj sok z cytryny. Całość rozcieńcz schłodzoną wodą mineralną. Do dzbanka możesz wrzucić kilka plasterków cytryny i listki mięty.

Ten naturalny, niesamowicie orzeźwiający napój sprawdzi się przez całe lato jako dodatek do obiadu, ale też nie powinno go zabraknąć przy okazji rodzinnego grilla i innych spotkań w gronie bliskich.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?