Kurczak z pieczarkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi oczyść, lekko rozbij, polędwiczki, które się oddzielają pokrój do farszu. Piersi posyp solą i pieprzem na ok 1 godzinę.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie cząstki.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
  4. Pokrojone mięso, pieczarki, cebulę i paprykę usmaż na maśle na dużym ogniu do odparowania płynu.
  5. Wkrusz kostkę bulionową, dopraw pieprzem, ostudź.
  6. Do wystudzonego farszu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  7. Piersi usmaż na oleju na rumiano, przełóż do naczynia do zapiekania i nałóż farsz.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ok 10-15 minut.

Opis przepisu:

Dodana do farszu kostka Bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY sprawi, że nasz pieczony kurczak z pieczarkami będzie miał wyjątkowy aromat i smak. A farsz, z którym upieczemy podsmażone filety, zrobimy z podsmażonych pieczarek, cebuli, papryki oraz polędwiczek, pozostałych po wykrojeniu porcji mięsa z piersi. Oryginalnie, smacznie i praktycznie. Podajemy z ziemniakami z patelni lub z ryżem, a smakoszom kuchni polskiej - z perłową kaszą jaglaną. Na "jarzynkę" - listki lodowej sałaty, maczane w śmietanowym dipie, doprawionym cukrem i sokiem z cytryny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?