Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.
  3. Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.
  4. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  5. Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.
  6. Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.
  8. Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Opis przepisu:

Zapiekany indyk z sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym to danie pyszne i wykwintne, a przy tym bardzo proste. Plastry fileta zapiekamy z pieczarkami, podsmażonymi z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY, która nadaje im głęboki smak i aromat. Całość polewamy sosem ze śmietany i sera pleśniowego z czosnkową nutą. Podajemy z ryżem na sypko i plasterkami zielonego ogórka lub sałatką z pomidorami i winegretem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?