Łosoś z mango

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mango obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.
  2. Rozgrzej olej w rondelku, dodaj mango, paprykę pokrojoną w małą kosteczkę i kurkumę.
  3. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Dodaj szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i syrop klonowy. Przykryj i duś przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie.
  5. Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu do odparowania płynu o połowę, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny.
  6. Filety z łososia umyj, osusz, pesetą wyjmij ości.
  7. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż łososia skórką do dołu i grilluj z każdej strony przez około 3 minuty.
  8. Na talerzach rozłóż filety z łososia skórką do góry, a na nich mango.
  9. Udekoruj listami kolendry. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Opis przepisu:

Grillowany łosoś z mango to fantazyjne danie dla miłośników kuchni egzotycznych. Najważniejszy jest tu sos: z mango duszonego z czerwoną papryką i szalotką, z sokiem z pomarańczy oraz dodatkiem kurkumy, przyprawy Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY i syropu klonowego. Danie dekorujemy pięknie listkami świeżej kolendry i podajemy z porcją ugotowanego na sypko ryżu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?