1

2

Przepisy

Truskawki w syropie

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 8 porcji

383 calories kalorie: 383 kcal / porcja

Co zrobić, aby zachować smak lata na dłużej? Idealnym sposobem na to są truskawki w syropie, których przygotowanie jest niezwykle łatwe. Zawsze dobrze mieć taki przysmak w swojej domowej spiżarni – do naleśników, na kanapkę czy jako dodatek do kruchego ciasta. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Truskawki oczyść, umyj, usuń szypułki.
  2. Do dużego garnka wlej 0,5 szklanki wody i przełóż do niego truskawki. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy owoce puszczą sok, dodaj cukier. Wymieszaj.
  4. Gotuj do zgęstnienia soku (ok. 30 minut).
  5. Truskawki z syropem rozłóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakrę i pasteryzuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i i odwróć do góry dnem do ostudzenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: