Truskawki w syropie

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Truskawki oczyść, umyj, usuń szypułki.
  2. Do dużego garnka wlej 0,5 szklanki wody i przełóż do niego truskawki. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy owoce puszczą sok, dodaj cukier. Wymieszaj.
  4. Gotuj do zgęstnienia soku (ok. 30 minut).
  5. Truskawki z syropem rozłóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakrę i pasteryzuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i i odwróć do góry dnem do ostudzenia.

Opis przepisu:

Co zrobić, aby zachować smak lata na dłużej? Idealnym sposobem na to są truskawki w syropie, których przygotowanie jest niezwykle łatwe. Zawsze dobrze mieć taki przysmak w swojej domowej spiżarni – do naleśników, na kanapkę czy jako dodatek do kruchego ciasta. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?