1

2

Przepisy

Pierogi leniwe

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

402 calories kalorie: 402 kcal / porcja

Pierogi leniwe to smakowity pomysł na obiad na słodko. Można je przygotowywać na dwa sposoby: z twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. Pierogi leniwe to proste i szybkie danie, podawane na maśle z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem staną się przysmakiem każdego, kto się na nie skusi. Sprawdź nasz przepis na pierogi leniwe!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Żółtka oddziel od białek (białka ubij na pianę).
  3. Do sera dodaj żółtka, Cukier wanilinowy i mąkę, wymieszaj, następnie dodaj pianę z białek i delikatnie polacz.
  4. Uformuj wałeczki, spłaszcz je i ostrzem zrób kratkę.
  5. Pokrój w ukośne romby.
  6. Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj kolejno pierogi, gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 2-3 minut. Odsącz.
  7. Masło rozpuść w rondelku.
  8. Przełóż na półmisek polej stopionym masłem i posyp cukrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: