Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Sernik krakowski

  • czas Łączny czas: 120 min (Przygotowanie: 60 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Sernik krakowski to ciasto, które możesz przygotować na przyjęcie urodzinowe, spotkania z najbliższymi, a także na Wigilię. Proponujemy przygotowanie sernika z tłustego sera twarogowego, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY oraz z rodzynkami sułtańskimi. Do ciasta dodaj trochę kakao, aby krakowski sernik miał piękny kolor. Jeśli przygotowujesz ciasto na specjalna okazję, możesz podać go z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych, a całość udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto wysyp na stolnicę, wybij jajo, dodaj margarynę i energicznie posiekaj nożem. Wszystkie składniki powinny być schłodzone a przy wyrabianiu ciasto powinno mieć jak najmniej kontaktu z ciepłą dłonią.
  2. Gotowe ciasto zabezpiecz i przełóż do schłodzenia w lodówce.
  3. Ser biały zmiel dwukrotnie, następnie połącz z kwaśną śmietaną.
  4. Następnie stopniowo dodawaj cukier, Cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie utrzyj drewnianą łyżką.
  5. Rodzynki sparz wrzątkiem, odciśnij z wody i dodaj do masy serowej.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.
  7. Spód tortownicy wyłóż pergaminem.
  8. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód tortownicy, delikatnie naciągnij ciasto na boki.
  9. Na ciasto wylej gotową masę serową.
  10. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wyłóż na górze ciasta lub zrób kilka cienkich paseczków i ułóż na wierzchu ciasta kratkę.
  11. Włóż do nagrzanego piekarnika o temp. 180°C i piecz ok. 60 minut.
  12. Ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia by zminimalizować ryzyko opadnięcia.
Kalorie: - kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

  • śmietana kwaśna (2 łyżki)
  • ciasto:
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • cukier puder (5 łyżek)
  • masło (0,5 kostki)
  • jajko (1 sztuka)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • kakao (2 łyżeczki)
  • masa serowa:
  • ser twarogowy tłusty (250 g)
  • cukier puder (1 szklanka)
  • jajko (2 sztuki)
  • mąka ziemniaczana (6 łyżek)
  • rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Sernik krakowski
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Sernik krakowski

Wydrukuj przepis

Sernik krakowski

Zgłoś przepis do moderacji