Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki (w przypadku większych sztuk możesz pokroić je na półplasterki).
  2. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny a na końcu wsyp koperek i dokładnie wymieszaj.
  3. Ogórki przełóż do miski i przed samym podaniem polej wcześniej przygotowaną śmietaną.

Opis przepisu:

Świeże zielone ogórki potrafią podbić niejedno podniebienie. Ich orzeźwiający smak i duża zawartość wody czynią z nich obowiązkowy punkt posiłków każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Jednym z niezawodnych sposobów na podanie ogórków jest mizeria. Może być serwowana jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Nie powinno jej zabraknąć również na grillu. Przygotowanie jej tradycyjnej wersji jest bardzo łatwe. Nie wymaga szczególnych umiejętności, bazuje głównie na ogórkach z dodatkiem świeżego koperku i śmietany.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, zsiadłe mleko, kefir, mięta czy pomidory. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub półplasterki, w przypadku większych sztuk. Do miseczki wlej śmietanę 18%, dodaj do niej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny razem z koperkiem. Tak wykonany sos dokładnie wymieszaj. Przełóż ogórki do miski, tuż przed podaniem połącz je ze śmietaną.

Choć mizerię większość z nas jadła w rodzinnym domu, warto spróbować stworzyć jej własną wersję. Jeśli wolisz bardziej aromatyczne potrawy, dodaj więcej koperku, który świetnie łączy się ze śmietaną. Jeśli zaś wolisz, żeby sałatka była bardziej pikantna, nie żałuj cebuli i pieprzu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?