Sałata masłowa ze śmietaną

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sałatę dokładnie opłucz (każdy z liści osobno) i odsącz nadmiar wody.
  2. Następnie liście porwij do większej miski.
  3. Do małej miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, cukier, pieprz i niewielką ilość octu. Następnie wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  4. Przygotowaną wcześniej sałatę polej doprawioną śmietaną tuż przed podaniem.

Opis przepisu:

Trudno o bardziej uniwersalne warzywo niż sałata masłowa. Wraz z nadejściem wiosny chętnie po nią sięgamy, żeby przygotowywać ją na różne sposoby. Jednym z najprostszych jest sałata masłowa ze śmietaną. To wspaniała opcja dla zabieganych. Pozwala przyrządzić na szybko warzywny dodatek do każdego dania. Pasuje do mięs, ziemniaków z wody czy popularnych ostatnio batatów. Podkreśli smak klasycznego kotleta, ale sprawdzi się też w przypadku bardziej wymyślnych mięsnych dań.

Czas jej przygotowania to zaledwie 10 minut. Zaletą jest także duże pole do własnej inwencji. Jeśli masz ochotę, dodaj do niej inne warzywa. Świetnie sprawdzi się świeży ogórek lub pomidorki koktajlowe. Znakomitym dodatkiem może się też okazać pikantna rzodkiewka. Podstawowym dodatkiem do niej jednak jest dobrej jakości śmietana 18% oraz proste przyprawy, takie jak sól, pieprz i ocet lub sok z cytryny.

Opłucz sałatę bardzo dokładnie – najlepiej każdy liść z osobna. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć nadmiar wody. Następnie porwij (nie krój!) liście, wrzucając je do większej miski. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki octu. Dodaj także pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.

Śmietanowy sos dodaj do sałaty najlepiej na chwilę przed podaniem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?