Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Oceń ten przepis!

4/5 4 49 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 49 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
  2. Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
  3. Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
  4. Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  5. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  6. Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  7. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Opis przepisu:

Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?