Grzyby marynowane

Oceń ten przepis!

4/5 4 29 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 1

4/5 4 29 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
  2. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości.
  3. Tak przygotowane grzyby sparz we wrzącej wodzie przez ok 10 minut.
  4. Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
  5. Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj i ciepłą zalej grzyby w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
  6. Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  7. Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Opis przepisu:


Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?