1

2

Przepisy

Pikle

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Pikle to przepyszne przetwory z ogórka, gotowe jako sałatka do obiadu, dodatek do kanapki czy hamburgera w sezonie grillowym. Obowiązkowe na półce przewidującej gospodyni.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone, umyte i obrane ogórki pokrój wzdłuż i wydrąż z nich miąższ z pestkami łyżeczką.
  2. Następnie każdą z połówek ponownie pokrój w ten sam sposób (możesz również od razu ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć z nich pestki nożykiem). Jeżeli ogórki są zbyt długie, każdy kawałek przekrój na pół w poprzek.
  3. Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw najlepiej na noc ułożone w misce lub glinianym garnku (naczynie lub miska nie powinny być wykonane z tworzywa sztucznego).
  4. Kolejnego dnia wylej powstały sok, który puściły ogórki i włóż je do czystych, wyparzonych słoików.
  5. Zalewę przygotuj zagotowując wodę, cukier, ocet, gorczycę i jeszcze ciepłą zalej przygotowane wcześniej ogórki.
  6. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wrzuć po 2 ziarenka ziela angielskiego i szczelnie zakręć.
  7. Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  8. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  9. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  10. Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  11. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: