Chłodnik z barszczu czerwonego

Oceń ten przepis!

5/5 5 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 5

5/5 5 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Barszcz czerwony rozpuść w 150 ml wrzącej wody, ostudź.
  2. Warzywa oczyść.
  3. Kefir, jogurt i śmietankę wymieszaj. Wlej zimny barszcz, mieszając rozprowadź.
  4. Ogórki pokrój w kostkę, a rzodkiewki w cienkie cząstki. Koperek i szczypiorek posiekaj.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
  8. Możesz podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

Opis przepisu:

Klasyczny chłodnik na bazie czerwonego barszczu to danie, które w Polsce staje się popularne szczególnie latem. Jest lekkie, ale jednocześnie sycące, a jego składniki dostarczają niezbędnych substancji odżywczych. To idealne połączenie wartości, smaku oraz tradycji. Nasz przepis na chłodnik na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY stanowi unowocześnioną wersję tradycyjnego przepisu. Dzięki temu jest doskonałą propozycją dla zabieganych!

Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków rodziny. Do jego przygotowania możesz też wykorzystać kefir lub jogurt, a także chrupiące dodatki, takie jak świeża rzodkiewka lub szczypiorek. Czas przygotowania to zaledwie pół godziny.

Zacznij od rozpuszczenia Barszczu czerwonego WINIARY w 150 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. W tym czasie oczyść warzywa. Kefir wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Do tego dodaj schłodzony barszcz i rozprowadź, dokładnie mieszając. Następnie pokrój ogórki w kostkę. Rzodkiewki także pokrój w drobne cząstki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.

Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Chłodnik możesz podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Świetnie dopełni go także pieczywo. Może być świeże lub podpieczone – w formie pysznych grzanek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?