Klasyczny
chłodnik z barszczu czerwonego to danie, które w Polsce staje się popularne szczególnie latem. Jest lekkie, ale jednocześnie sycące, a jego składniki dostarczają niezbędnych substancji odżywczych. To idealne połączenie wartości, smaku oraz tradycji. Nasz
przepis na chłodnik z Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY stanowi unowocześnioną wersję tradycyjnego przepisu. Dzięki temu jest doskonałą propozycją dla zabieganych!
Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków rodziny. Do jego przygotowania możesz wykorzystać kefir lub jogurt, a także chrupiące dodatki, takie jak świeża rzodkiewka lub szczypiorek.
Jak przygotować chłodnik z barszczu czerwonego ? Zacznij od rozpuszczenia Barszczu czerwonego WINIARY w 150 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia. W tym czasie oczyść warzywa. Kefir wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Do tego dodaj schłodzony barszcz i rozprowadź, dokładnie mieszając. Następnie pokrój ogórki w kostkę. Rzodkiewki także pokrój w drobne cząstki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Chłodnik z
barszczu czerwonego możesz podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Świetnie dopełni go także pieczywo. Może być świeże lub podpieczone – w formie pysznych grzanek.
Komentarze 0