1

2

Przepisy

Spód do tarty

5/5 5 21 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 6 porcji

274 calories kalorie: 274 kcal / porcja

Dobra tarta powinna łączyć w sobie chrupki spód z delikatnym nadzieniem oraz kremowym sosem. Oto sprawdzony przepis na wytrawny spód do tarty, którą można przyrządzić na słono lub na ostro, z dowolnym farszem z warzyw, mięsa, ryb, serów czy owoców morza. Ciasto na tartę, podobnie jak inne ciasta kruche i półkruche - wyrabiamy jak najszybciej, zawijamy w folię (łatwo chłonie zapachy) i chłodzimy min. pół godziny w lodówce.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone, sól i paprykę.
  2. Ciasto szybko zagnieć, dodaj żółtko, jajko i około 5 łyżek zimnej wody.
  3. Wstaw do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość formy do tarty, nakłuj widelcem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • Ania
    Na ciasto najlepiej wyłożyć fasolę, żeby równo wyrosło.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: