1

2

Przepisy

Ciasto kruche

5/5 5 13 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 20 porcji

148 calories kalorie: 148 kcal / porcja

Ciasto kruche najlepsze jest z mąki krupczatki - jej "ziarenkowata" struktura sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej chrupkie. Możemy wykorzystać je do upieczenia kruchego placka z owocami lub pysznych ciasteczek. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać do niego łyżkę śmietany. Lekko orzechowy posmak nada ciastu dodatek łyżki lub dwóch prażonych otrąb (najlepiej wymieszać je na początku z mąką). Nasze kruche ciasto będzie idealne, jeśli zarobimy je najszybciej, jak się da i od razu umieścimy w lodówce, starannie owinięte w woreczek (bo bardzo chłonie zapachy). Jeśli chcemy dodać do naszego ciasta kakao, skórki cytrynowej, maku, wiórków kokosowych możemy zrobić to na początku, mieszając dodatki z mąką lub po schłodzeniu w lodówce podzielić ciasto na części i każdą z nich połączyć z innym dodatkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i cukier puder, posiekaj dokładnie nożem.
  2. Dodaj żółtka i szybko połącz składniki. Zrób kulę, włóż do woreczka foliowego lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 60 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i rozłóż na wysmarowanej papierem do pieczenia blaszce, nakłuj widelcem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut.
  5. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej.

1 wskazówka do przepisu

  • Monika
    Trzeba dodać szczyptę soli, słodycz ciasta będzie bardziej charakterystyczne, oraz odrobinę śmietany, żeby było bardziej kruche

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: