Ciasto drożdżowe z truskawkami

4/5 4 64 5 1
4/5 4 64 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

kruszonka:

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  3. Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  4. Składniki połącz, tworząc kruszonkę.
  5. Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  6. Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
  7. Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Domowe ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i przyjemną nutką Cukru Wanilinowego WINIARY znakomicie nadaje się i na placki z owocami, i na słodkie bułeczki. My zrobiliśmy z niego prawdziwy przebój lata - ciasto drożdżowe z truskawkami! Do drożdżowego ciasta truskawkowego możesz dodać też inne owoce: słodkie jabłka, smakowite śliwki, pyszne jagody, ale placek drożdżowy z truskawkami będzie też rewelacyjny rodzynkami i skórką pomarańczową. Jeżeli zdecydujesz się na jagody, przed ułożeniem na cieście obtocz je w mące, aby puściły mniej soku i nie opadały w trakcie pieczenia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?