Ciasto drożdżowe z truskawkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 71 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 20

4/5 4 71 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

kruszonka:

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  3. Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  4. Składniki połącz, tworząc kruszonkę.
  5. Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  6. Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
  7. Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto drożdżowe domowej roboty zawsze różni się od wyrobów cukierniczych dostępnych w sklepach. Być może jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Nasz przepis na domowe ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i waniliowym aromatem wykorzystasz do stworzenia rozmaitych słodkości – od pysznych bułeczek, aż po ciasto drożdżowe z owocami. W zależności od sezonu możesz wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, śliwki czy jagody, ale też soczyste jabłka.

Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na jego wierzchu rozłóż owoce. Jeśli wybierasz te bardziej soczyste, obtocz je wcześniej w mące – to zapobiegnie puszczaniu przez nie soków. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.

Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?