Ryż pilaf z pieczarkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Pieczarki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cząstki, podsmaż.
  3. Następnie wsyp odważony ryż i chwile podsmażaj, cały czas mieszając.
  4. Rozpuść Bulion grzybowy z borowikami WINIARY w 400 ml wrzącej wody.
  5. Następnie dolewaj bulion w stosunku 2:1 do ryżu. Gotuj na wolnym ogniu do częściowego wchłonięcia wody przez ryż.
  6. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, mieszając widelcem co kilka chwil do momentu, aż ryż będzie sypki i miękki.
  7. Możesz podawać z sałatką albo jako dodatek do pieczonego mięsa.

Opis przepisu:

Ryż pilaf (także pilaw) to potrawa z kuchni wschodniej. Ryż jest podawany z warzywami i grzybami. Proponujemy przyrządzenie pilawu z ryżem, warzywami i pieczarkami. Aby ryż miał wyrazisty smak i intensywny aromat, polecamy jego ugotowanie w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Ryż pilaf można podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do kurczaka i ziemniaków, jednak może też stanowić pyszną sałatkę na zimno. Wypróbuj, z jakimi przyprawami smakuje Ci najlepiej i w jakiej formie jest najsmaczniejszy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?