Wołowina gotowana z warzywami, podana z chrzanem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 2 h 30 min

porcje: 4 porcje

731 calories kalorie: 731 kcal / porcja

Wołowina gotowana z warzywami doskonale smakuje podana z tartym chrzanem ze śmietaną. Mięso gotujemy w aromatycznym Rosole wołowym WINIARY z  listkiem laurowym i pieprzem oraz dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków i zielonego groszku. Plastry wołowiny podajemy na pokrojonych warzywach, podlane gorącym Rosołem i posypane natką pietruszki. Chrzan ze śmietaną podajemy w osobnych miseczkach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wołowinę gotuj w wodzie z dodatkiem Rosołu wołowego, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.
  2. W połowie gotowania dodaj obraną marchew, seler, pietruszkę oraz upieczoną na ogniu cebulę i obrane ziemniaki (zwróć uwagę, aby warzywa i ziemniaki się nie rozgotowały i ewentualnie wyjmij je wcześniej).
  3. Pod koniec gotowania, gdy mięso jest już prawie miękkie dodaj kapustę włoską.
  4. Na ostatnie 2-3 minuty gotowania wrzuć rozmrożony groszek.
  5. Gdy warzywa będą miękkie odcedź je z Rosołu, wystudź i pokrój: marchew i seler w plasterki, seler i kapustę w kostkę. Cebulę wyrzuć.
  6. Wołowinę po ugotowaniu delikatnie wyjmij i pokrój w plastry.
  7. Centralnie na głębokim talerzu ułóż wszystkie warzywa w formie stożka, na niego nałóż plaster wołowiny, a wokół ziemniaki przekrojone wzdłuż na pół.
  8. Całe danie zalej niewielką ilością esencjonalnego, przecedzonego przez gęste sitko gorącego Rosołu i posyp natką pietruszki.
  9. Odciśnięty z nadmiaru octu chrzan połącz ze śmietanką i podaj w oddzielnym naczyniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.