Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 6 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).
  2. Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.
  4. Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  5. Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.
  6. Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.
  7. Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.
  8. Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.
  9. Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
  10. Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.
  11. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  12. Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.
  13. Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.
  14. Wołowinę pokrój w plastry.
  15. Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.
  16. Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.

Opis przepisu:

Na rodzinny obiad polecam wyśmienitą wołowinę z marchewką i ziemniaczane puree. Mięso, duszone z tymiankiem w wytrawnym chardonnay oraz Rosole wołowym WINIARY, podajemy w jedwabistym sosie z dodatkiem produktu Esencjonalny sos pieczeniowy ciemny WINIARY, z blanszowaną marchewką i natką. Serwujemy z ziemniaczanym puree oraz dekoracją z kiełków rzodkiewki, czerwonej papryki i natki pietruszki. Uwaga: ziemniaczanego puree nie należy mieszać zbyt długo, bo stanie się „gumowate”.

Spróbuj także z sosem musztardowo-miodowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?