Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 15 min.

  • Oczekiwanie 34 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
  2. Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
  3. Pieczarki pokrój w „czosnek”.
  4. Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
  5. Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
  6. Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
  8. W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
  9. Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
  10. Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
  11. Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
  12. Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
  13. Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
  14. Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
  15. Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
  16. Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
  17. Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
  18. Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
  19. Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
  20. Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
  21. Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
  22. Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
  23. Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Coś wyjątkowego: supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem. Aromatyczne danie, pachnące przyprawami, świeżymi ziołami i kurkami. Dodatkowego niezwykłego smaku doda daniu Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?