Smażona biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a korniszony w grube plasterki.
  2. Cebulę usmaż na złoty kolor na połowie smalcu.
  3. Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  4. Do przygotowanego sosu dodaj usmażoną cebulę oraz korniszony. Dopraw musztardą i majerankiem.
  5. Obierz ziemniaki, ułóż je w blaszce do pieczenia razem z ząbkami czosnku. Posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  6. Skrop suto olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz do momentu kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie.
  7. Białą kiełbasę smaż ze wszystkich stron na lekko złoty kolor na pozostałym smalcu.
  8. Na płaskim dużym talerzu ułóż sos z korniszonami i cebulą, na tym ułóż porcję kiełbasy.
  9. Obok nałóż ziemniaki z całymi ząbkami czosnku.

Opis przepisu:

Polski przysmak z włoską nutą: smażona biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami. Plasterki ziemniaków zapiekamy z tymiankiem i całymi ząbkami czosnku i podajemy ze smażoną białą kiełbasą w specjalnym sosie. I ten sos właśnie stanowi istotę dania: ze smażoną cebulką, korniszonkami, musztardą i majerankiem oraz... Sosem neapolitańskim Italia. Taka kompozycja smaków i aromatów to idealny pomysł na rozgrzewający, pożywny obiad w chłodne dni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?