Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetra i przesmaż na wolnym ogniu tak, aby wytopiło się choć trochę tłuszczu.
  2. Filety z kurczaka pokrój w grube słupki. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  3. Usmażone plastry kiełbasy odkładaj, a na wytopionym tłuszczu smaż cebulę. Po chwili dodaj pokrojonego kurczaka.
  4. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
  5. Pod koniec smażenia dodaj przesmażone plasterki kiełbasy oraz świeżą paprykę pokrojoną w paski.
  6. Zagotuj wodę, delikatnie ją osól i dodaj makaron. Gdy będzie się gotował na półtwardo, zacznij przygotowywać sos.
  7. Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  8. Przygotowany sos dodaj do kurczaków z papryką i kiełbasą.
  9. Listki świeżych ziół pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z dobrej jakości oliwą z oliwek.
  10. Na głęboki talerz nałóż porcje ugotowanego makaronu.
  11. Dodaj potrawkę z kurczaka.
  12. Całość posypuj startym parmezanem, a na wierzch ułóż mieszankę listków ziół wymieszanych z oliwą z oliwek.

Opis przepisu:

Danie dla miłośników hiszpańskiego chorizo: pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka. Przyrządzamy ją z kawałków fileta, smażonych z plasterkami kiełbasy chorizo i kawałkami czerwonej papryki. Mięsno-paprykową potrawkę mieszamy z Sosem bolońskim Italia i serwujemy na porcji makaronu penne, udekorowaną startym parmezanem oraz mieszanką świeżych ziół z oliwą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?